YURTDIŞINDA BİR ŞİRKETE ÇALIŞIYORUM TÜRKİYEDE VERGİ VERMEK ZORUNDA MIYIM ?
Günümüzde teknolojinin getirdiği koşullar ile bir çok kişi yurtdışında faaliyet gösteren şirketler için çalışmaktadır. Bu durumda yurtdışında bulunan bir şirketten maaş veya herhangi bir isim altında ücret alan kişinin Ülkemizde vergi ödeme yükümlülüğü var mıdır ?
Gelir vergisi kanunun Kazanç veya iradın Türkiye’de elde edilmesi: başlıklı 7. Maddesinde “Dar mükellefiyete tabi kimseler bakımından kazanç ve iradın Türkiye’de elde edildiği aşağıdaki şartlara göre tayin olunur:
3. Ücretlerde: a) Hizmetin Türkiye’de ifa edilmiş veya edilmekte olması veya Türkiye’de değerlendirilmesi” uyarınca kural olarak hizmetin Türkiye de yapılmış olması vergi ödenmesi açısından yeterlidir.
Ancak Gelir vergisi kanunu 23. Maddesinde “Aşağıda yazılı ücretler Gelir Vergisinden istisna edilmiştir: 14/a bendinde a) Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler” diye belirtilerek istisna edilmiştir.
İstisna hükümlerin uygulanması noktasında iki husus önem arz etmektedir.
İşveren sıfatı taşıyan kurumun Türkiye de bir kanuni veya iş merkezinin bulunmaması gerekmektedir.
Türkiye’de kanuni ve iş merkezi olmayan kurumların ise tam mükellef oldukları devlette hangi statüyü taşıdıkları, tüzel kişiliklerinin bulunup bulunmadığı herhangi bir iktisadi işletmelerinin varlığı ya da yokluğu önem taşımayacaktır.
Bu kanuni merkezi veya iş merkezi Türkiye de bulunmayan işverenin döviz olarak ödediği ücretleri, her zaman doğrudan doğruya yurtdışından elde ettiği gelirlerden vermeli ve hiçbir zaman Türkiye’de elde ettiği kazanç ile ilişkilendirmemelidir.
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 17.04.2014 tarih ve 418 sayılı özelgesinde bu durumun şartları olarak;
1-Türkiye’de hizmet arz eden gerçek kişinin bağlı olduğu işverenin dar mükellef kurum olması, bu kurumun da Türkiye’de hiçbir şekilde kazanç elde edecek şekilde faaliyette bulunmaması,
2-Dar mükellef kurumda çalışan kişinin hizmet erbabı ve yapılan ödemenin de ücret niteliğinde olması,
3-Dar mükellef kurumun Türkiye’deki personeline yapılacak ödemenin bu kurumun yurtdışı kazançlarından karşılanması,
4-Ücretin döviz olarak ödenmesi,
5-Ödenen ücretin dar mükellef kurumun Türkiye’deki hesaplarına gider olarak kaydedilmemesi
Böyle bir durumda olup herhangi bir ceza veya yaptırımla karşılaşan vatandaşların bu konuda uzman bir avukattan hizmet almaları faydalarına olacaktır.
Hukuk büromuz bu konularda tarafların hak ve yükümlülükleri konusunda uzman olup, hukuki yardım almak isterseniz irtibat numarasından aramanız yeterlidir.